RÚVZ Dunajská Streda         T E R Ü L E T I      K Ö Z E G É S Z S É G Ü G Y I      H I V A T A L      D U N A S Z E R D A H E L Y Logo
Cím:
Veľkoblahovská č.1067/30
929 01 Dunajská Streda
    E-mail:
    ds.ruvz@uvzsr.sk.
 
Fax:
++421   31   5911260
 
    Telefon:
    ++421   31   5911211
 
   
SK  HU  EN
Osztályok
- Szervezési és Dokumentációs Osztály
- Környezet- és Település-Egészségügyi Osztály
- Munkaegészségügyi Osztály
- Élelmezés- és Táplálkozás-Egészségügyi Osztály
- Gyermek- és Ifjúság-Egészségügyi Osztály
- Epidemiológiai Osztály
- Egészségnevelési Osztály
Információk
A hivatal szervezeti felépítése
Honlaptérkép
Elérhetőségek
 
Élelmezés - és Táplálkozás - Egészségügyi Osztály


       Az osztály dolgozóinak feladata az élelmezés - egészségügy követelményeinek érvényesítése és ellenőrzése az élelmiszeripari és kereskedelmi egységekben.
Munkavégzésünk során kétféle felügyeletet biztosítunk:
    -állami egészségügyi felügyeletet a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának 355/2007 számú törvény értelmében, az összes élelmezési egységben,
    - élelmiszer - felügyeletet a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának 152/1995-ös élelmiszerekről szóló törvénye és annak módosított változata értelmében főleg a járványtani szempontból veszélyes élelmiszereket gyártó és forgalmazó üzemekben (fagylalt, cukrászkészítmények, csemegetermékek) és a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereket gyártó és forgalmazó egységekben.
Ellenőrizzük azon alapelvek és módszerek érvényesítését, amelyek biztosítják a lakosság egészséges élelmezését és táplálkozását, s elhárítják az élelmiszer - fogyasztásból adódó fertőző vagy mérgező ártalmakat.

Az ellenőrzések mellett rendszeresen víz- és élelmiszermintákat szedünk, amelyeket intézetünk laboratóriumában mikrobiológiai és kémiai elemzés alá vetik.

Hiányosságok észlelése, illetve kifogásolt élelmiszerek esetében hatékony óvintézkedéseket foganatosítunk.

Az élelmiszerek fogyasztásával összefüggő ételfertőzések, ételmérgezések esetén a járványtani osztállyal közösen részt veszünk a fertőzési forrás, a terjedési út felderítésében.

Konzultálunk és szaktanácsot nyújtunk az élelmezés - egészségügy területén felmerülő kérdésekben, és részt veszünk az élelmezés - egészségügyi ismeretek oktatásában.

A táplálkozási ártalmak megelőzése és a táplálkozási szokásokban szükséges változtatások meghatározása érdekében tanulmányozzuk a lakosság táplálkozási helyzetét, tápláltsági állapotát, a táplálkozás és az egészségi állapot közötti összefüggéseket.