|
|
Oddelenie
hygieny výživy
Medzi základné činnosti oddelenia patrí kontrola uplatňovania
hygienických požiadaviek v potravinárskych prevádzkach od výroby potravín až po ich predaj v
obchodnej sieti.
Vykonáva sa:
- Štátny zdravotný dozor podľa zákona NR SR č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného
zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov vo všetkých potravinárskych prevádzkach na území okresu.
Podľa citovaného zákona sa posudzujú návrhy na umiestnenie a kolaudáciu stavieb potravinárskych zariadení, návrhy na
uvedenie ich priestorov do prevádzky vrátane návrhov na zmenu v ich prevádzkovaní.
V rámci kontrolnej činnosti sa vykonáva štátny zdravotný dozor v zariadeniach spoločného
stravovania a nad kozmetickými výrobkami.
- Úradná kontrola potravín podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady
č. 882/2004 o úradných kontrolách uskutočňovaných s cieľom zabezpečiť overenie dodržiavania
potravinového a krmivového práva a predpisov o zdraví zvierat a o starostlivosti o zvieratá
a zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších zmien a doplnkov.
Úradné kontroly sa vykonávajú
a) nad epidemiologicky rizikovými činnosťami výroby, manipuláciou a umiestňovaním na trh,
ak ide o potraviny určené na osobitné výživové účely, ako aj o detskú výživu, dojčenskú výživu,
lahôdky, cukrárske výrobky, zmrzlinu a vodu,
b) výrobou nových potravín, manipuláciou s nimi a ich umiestňovaním na trh,
c) umiestňovaním potravín na trh z hľadiska zdravotnej neškodnosti,
d) výrobou potravín, dovozom potravín, vývozom potravín, manipuláciou s nimi a ich
umiestňovaním na trh z hľadiska používania zdrojov ionizujúceho žiarenia na ožarovanie
potravín a nad kontrolou dodržiavania zákazu pridávania rádioaktívnych látok do potravín,
e) potravinami a tabakovými výrobkami pri poskytovaní služieb spoločného stravovania.
Kontroluje sa či fyzické a právnické osoby pri uvedených činnostiach
dodržujú hygienické predpisy a zásady, ktoré zabezpečujú aby obyvateľstvo bolo zásobované bezpečnými
a plnohodnotnými potravinami.
V záujme predchádzania vzniku a šírenia ochorení z potravín, popri
kontrolnej činnosti sú odoberané v pravidelných intervaloch vzorky potravín na laboratórny
rozbor. Mikrobiologická a chemická analýza vzoriek sa vykonáva v laboratóriu
RÚVZ so sídlom v Trnave.
V prípadoch zistenia hygienických nedostatkov resp. zdravotne
nevyhovujúcich potravín sú prevádzkovateľom ukladané opatrenia na nápravu.
Pri výskyte ochorení z potravín v spolupráci s oddelením
epidemiológie sa zabezpečuje a vykonáva šetrenie v ohnisku nákazy a uplatňujú sa mimoriadne
opatrenia .
Prevádzkovateľom potravinárskych zariadení resp. záujemcom sú
poskytované odborné konzultácie v oblasti zdravej výživy a zabezpečenia potravinárskych zariadení
z hľadiska ochrany zdravia.
S cieľom znižovania zdraviu škodlivých vplyvov nesprávnej výživy na
populáciu zaoberá sa skúmaním výživového stavu obyvateľstva.
Informácie
oddelenia:
|
•
|
Usmernenie pre dovozcov alebo ich zástupcov pri dovoze polyamidových
a melamínových plastových kuchynských potrieb pochádzajúcich alebo odosielaných
z Čínskej ľudovej republiky a z čínskej osobitnej administratívnej oblasti Hongkong (pdf, 242 kB)
|
•
|
Usmernenie ÚVZ SR k problematike "sushi" pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov,
ktorých úradná kontrola je v kompetencii orgánov verejného zdravotníctva
Tento článok je majetkom Úradu verejného zdravotníctva SR a je chránený autorským právom a
inými príslušnými právnymi predpismi. Tento článok môže byť zobrazovaný, reformatovaný a
tlačený výhradne pre osobnú nekomerčnú potrebu a užívateľ súhlasí s tým, že tento obsah
nebude ďalej šíriť, reprodukovať, rozosielať, ani inak distribuovať, predávať, publikovať,
vysielať, alebo inak poskytovať ďalším osobám bez predchádzajúceho písomného povolenia.
Po schválení povolenia je v každom prípade potrebné uvádzať názov našej stránky na každom
publikovanom dokumente.
Neoprávnené používanie týchto materiálov alebo ich kópií je protizákonné.
(Materiál vo formáte pdf, 736 kB)
|
•
|
Aktuálna legislatíva v oblasti hygieny výživy a kozmetických
výrobkov (pdf, 145 kB)
|
|
|